Коришћени текстови:
Милослав Бонџић
Гордана Тошић
Марија Марић
Драгомир Бонџић
Мирољуб Милинчић
Милорад Сијић
Илија Јокановић
Иван Брборић
 

         Почетак

 
 

KОЗНИК - ГРАД ВИТЕЗОВА - 03.08.2013.

Са великим задовољством и усхићењем обавештавамо Вас да ће се на средњевековном граду Кознику одржати по пети пут манифестација Козник – Град витезова, 03. августа 2013. године са почетком у 15 часова.

Свако ко се ове године укрца у наш времеплов моћи ће да ужива у правом средњевековном панађуру, на ком ће моћи да проба храну и пиће, упозна се са старим занатима и пазари производе козничких занатлија са већ чувеним козничким новчићима. Наравно, вашарску атмосферу ће употпунити звуци средњевековне и традиционалне српске музике. Свакако, најатрактивнији део програма је међународни витешки турнир са гостима из Украјине, Бугарске, Чешке, Пољске и Србије са проглашењем победника турнира.

За децу, поред мале школе витештва, припремамо посебно изненађење.                                                                                          

KОЗНИК - ГРАД ВИТЕЗОВА 2011.


Манифестација „КОЗНИК ГРАД ВИТЕЗОВА“ одржана
је од 6 - 9. августа 2011. године у организацији Завичајног музеја Жупе, Центра за културу и библиотечке делатности Брус и Туристичке организације Александровац, уз подршку СО Брус и СО Александровац.

Централни догађај је одржан у суботу, 6. августа, када су посетиоци имали прилику да уживају у потпуно јединственом средњевековном амбијенту уз присуство витезова, соколара, властеле и још много обележја из периода живота града Козника током средњег века.

Богат програм употпунила је, поред домаћих етно група и богате трпезе, позоришна представа „Јелена Балшић“, затим група „Руно“ а програм је водио наш познати глумац Драган Јовановић.

Седмог августа на зидинама града организовано је такмичење у спремању ловачког гулаша, а 8. и 9. ликовна колонија под називом „Кознику у походе“. Слава града, Свети Пантелејмон (уторак, 9. август),  обележена је пригодним културно уметничким програмом.

ВИДИМО СЕ И ОВЕ ГОДИНЕ НА КОЗНИКУ!!! ДОБРО ДОШЛИ!!!


 

 

KОЗНИК - ГРАД ВИТЕЗОВА 2010.

Завичајни музеј Жупе из Александровца под покровитељством Министарства културе Републике Србије, СО Александровац и СО Брус по други пут је организовао манифестацију на средњевековном граду Кознику, ове године под називом ''Козник – град витезова''. После прошлогодишњег изузетног успеха ''Средњевековне гозбе на Кознику'', 2010. се остало у средњем веку, са новом темом. Посетиоци су били у прилици да у средњевековном амбијенту, са богатом сценографијом уживају у средњевековној храни, вину, музици и витешким борбама. Посебна пажња је посвећена најмлађим посетиоцима, који су могли да учествују и уче од витезова тајне техника средњевековне борбе.

©2007 Zavičajni muzej Župe
web design:
Regionalna privredna komora Kruševac