Коришћени текстови:
Милослав Бонџић
Гордана Тошић
Марија Марић
Драгомир Бонџић
Мирољуб Милинчић
Милорад Сијић
Илија Јокановић
Иван Брборић

"КОЗНИК - ГРАД ВИТЕЗОВА 2011" - 6. август 2011. године
Манифестација "Козник - град витезова" одржана je у суботу 6. августа, уочи славе града, Светог Пантелејмона (9. августа). Детаљније о годишнјој манифестацији "Козник - Град витезова"
 
  
  
   

"НОЋ МУЗЕЈА"  - 14. мај 2011. године - Ноћ у старој жупској пољани

У овогодишњој „Ноћи музеја“ Завичајни музеј Жупе и Туристичка организација Александровац посетиоце ће повести у једну од ретких очуваних пољана, Лукаревину, која се налази на око 2 км удаљености од центра Александровца. Гости ће имати прилике да проведу време у, по много чему јединственом амбијенту једне жупске пољане у дружењу са жупским винарима и виноградарима. У склопу овог догађаја, у подруму једне од кућа биће отворена изложба фотографија и архитектонских радова о пољанама под називом „Жупске пољане, благо које нестаје“. Уз мноштво волонтера биће дочаран амбијент једне вечери у пољани, када су се после напорног дана виноградари окупљали на „тргу“ (који је имала свака пољана) и уз традиционалну музику, легенде и беседе, песму, пољанску храну и вино прослављали успешан завршетак дана и радост долазећег јутра.
Жупске пољане су насеља која потичу још из средњег века, а куће које се данас налазе у њима су из периода друге половине XИX и прве половине XX века.

   

ЖУПСКА БЕРБА 2010 - ИЗЛОЖБЕ ФОТОГРАФИЈА У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ЖУПЕ

Традиционалну привредно - туристичку манифестацију „Жупску бербу“ Музеј је дочекао са потпуно реновираном археолошком поставком коју је реализовао уз помоћ Министарства културе Србије.
У оквиру ове манифестације у музеју су отворене две изложбе:
„Па ово је друга европска Шампања!“, узвикнуо је француски конзул Деко када је у јесен 1904. као изасланик француске владе посетио Жупу како би се уверио у интензитет обнове жупског виногорја, које је у потпуности уништено од филоксере осамдесетих година XIX века. Наиме, ову реченицу је изговорио када је у пратњи жупских домаћина дошао на Шљивовачку косу одакле се протеже поглед на већи део жупског виногорја. Изложбом коју смо назвали управо „Жупа, српска Шампања“ смо покушали да вам дочарамо барем део лепоте најлепшег српског виногорја. Завичајни музеј Жупе се захваљује локалним фотографима, претежно аматерима, који су помогли реализацију ове предивне изложбе.
Друга изложба, која је отворена у суботу, 25. септембра, је реализована у сарадњи са Народним музејом из Лесковца и носи назив „Лесковац и његови људи на старим фотографијама“ која на један изузетан начин, кроз фотографију и занимљиву причу, представља живот Лесковца од краја 19. века до почетка Другог светског рата. Срђан Стојановић, директор лесковачког музеја је овом приликом Завичајном музеју Жупе поклонио статуету краља Александра Карађорђевића.

   


   

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ "CosArt 2010" У АЛЕКСАНДРОВЦУ

Настављајући установљену традицију, Удружење грађана „CosArt“ је приступило реализацији Трећег међународног фестивала класичне музике у Александровцу, под називом CosArt 2010 који је одржан у периоду од 10- 20. августа 2010. године.
Фестивал је замишљен као интензивни
десетодневни музички догађај са садржајем који чине концерти и мајсторске радионице за студенте музичких академија. У односу на своја претходна издања, фестивал је имао ширу листу учесника (камерни оркестар Гудачи св. Ђорђа са Горданом Николићем, сопран Катарина Јовановић, виолинисткиња Весна Станковић, флаутиста Дејан Гаврић, Уки Оваскаинен, Мери Бојић- Радојчић и Јасна Туцовић), са програмским акцентом на камерној музици и јубилејима Шопена и Шумана. Оно што је посебна новина међу фестивалима на овим просторима је концерт за децу.
Концерти су одржавани у музеју Винарства и виноградарства, осим концерта Гудача Светог Ђорђа, који је одржан у препуној сали Дома културе у Александровцу.
Смештај за све учеснике је био у етно-селу Латковац.
Завичајни музеј Жупе је и трећу годину заредом суорганизатор овог изузетног догађаја.

   

ИЗЛОЖБА СЛИКА ЗВОНКА ПАВЛИЧИЋА

Изложба слика академског сликара Звонка Павличића, који је родом из Пећи, отворена је у Завичајном музеју Жупе на Видовдан, 28. јуна 2010. године. Овај датум није изабран случајно јер су посетиоци имали прилике да виде једну предивну изложбу, чија су тематика Косовско – метохијски мотиви, односно порушени српски манастири и цркве, које овај изузетни сликар представља као сведок крвавих дешавања на Косову и Метохији у последњој деценији.

   
  
   

"КОЗНИК - ГРАД ВИТЕЗОВА" 2010

„Козник – град витезова“ је назив манифестације која је по други пут одржана на средњевековном граду Кознику у организацији Завичајног музеја Жупе и уз подршку Министарства културе и општина Брус и Александровац. Прошле године овај догађај је одржан у оквиру „Ноћи музеја“  под називом ''Средњевековна гозба''. Комплетна сценографија са занатским радионицама, шталама, мостићима, тремовима, Владарском двораном, великим бројем барјака, застава, штитова је била сцена за наступе ансамбла ''Флауто долче'', хора средње школе ''Свети Трифун'' из Александровца, реконструктивне витешке групе ''Свети Теодор Стратилат''. Гозбу су сачињавали гулаши и разна печења, заливани најбољим жупским винима. Домаћини гозбе су били Кнез Лазар (Милија Вуковић, Крушевачко народно позориште) и Кнегиња Милица (Босиљка Џамић, Завичајни музеј Жупе). У реализацији Гозбе је учествовало око 100 људи (учесници програма и волонтери), који су сви заједно у костима из филма ''Бој на Косову'', угостили око 3000 посетилаца. У Владарској дворани су председници општина Александровац и Брус, на чијим се територијама налази ово утврђење, Југослав Стајковац и Зоран Шљивић потписали Протокол о сарадњи и тиме основали Одбор за истраживање и обнову Козника.
Ове године, 5. јуна, сценографија потпуно иста али је програм био обогаћен витешким турниром који је организовало удружење „Свибор“. Глумци Весна Павловић и Момир Брадић су у средњевековним костимима изговарали беседе Стефана Немање, кнеза Лазара, Јелене Анжујске... Храну су припремале жене из Бруса док су за музику били задужени Етно група „Руно“ из Врњачке Бање и КУД „Фрула“ из Бруса...

   
  
  
   

"НОЋ МУЗЕЈА" У АЛЕКСАНДРОВЦУ

У оквиру манифестације „Ноћ Музеја“, 15. маја, у Завичајном музеју Жупе је одржана занимљива и провокативна изложба која представља реконструкцију градске собе с почетка XX века у тренуцима дружења мушкарца, жене и вина... Изложба фотографија „Чаршијани“ је одржана  у просторијама Завичајног музеја а посетиоци су могли да виде како је некада изгледала александровачка чаршија али и да прочитају интересантне приче о људима коју су овде живели...

   
  
  
   

ПРОМОЦИЈА ЧЕТВРТОГ БРОЈА ЧАСОПИСА "ЖУПСКИ ЗБОРНИК"

Промоција четвртог броја часописа „Жупски зборник“ одржана је 14. маја у просторијама музеја Винарства и виноградарства. На промоцији су говорили: др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју из Београда и председник Друштва историчара Србије и др Драгомир Бонџић и Иван Брборић, уредници часописа.

   
 
   

ПОСЕТА АМБАСАДОРА СИРИЈЕ, УКРАЈИНЕ И БРАЗИЛА АЛЕКСАНДРОВЦУ

Уз присуство амбасадора Сирије Мађида Шадуда, Украјине Виктора Недопаса и Бразила Данте Коељо де Лиме, који су били гости општине Александровац, у Завичајном музеју Жупе је 26. марта 2010. отворена изложба „Сирија, колевка цивилизације. Изложба је реализована у сарадњи са амбасадом Сирије у Београду а отворили су је Његова екселенција амбасадор Сирије у Београду Мађид Шадуд и директор Завичајног музеја Жупе Иван Брборић.

   
      
 
   

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА СТАРИХ ЖУПСКИХ ПОРОДИЦА

Млади истраживачи Србије, иначе ученици Средње школе Свети Трифун из Александровца су у оквиру редовних активности и уз стручну помоћ Завичајног музеја Жупе, 26. марта одржали у центру Александровца изложбу фотографија старих жупских породица.

   

"КВАДРАТУРА КРУГА" У ЖУПИ
Једанаестог марта у музеју је гостовала екипа култне емисије „Квадратура круга“ која је снимала репортажу о чувеним жупским венерама и неолитском локалитету „Витковачко поље“...
   
        
   

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ЖУПЕ НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ И НОВОМ САДУ

Крајем фебруара 2010. године Завичајни музеј Жупе се представио на Cајму туризма у Београду на штанду Расинског округа.
У априлу смо учествовали у представљању општине Александровац у оквиру сајма туризма који је одржан на Петроварадинској тврђави у Новом Саду.

   
 
 
   

27. 01. 2010. - СВЕТИ САВА - СЛАВА ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА ЖУПЕ


На Светог Саву, 27. јануара 2010. сечењем славског колача уз чинодејствовање протојереја Драгољуба Поповића и ђакона Вукмана Петровића и уз присуство многобројних гостију, прославили смо нашу славу и уједно деветнаест година од оснивања Завичајног музеја Жупе. У оквиру програма, отворили смо изложбу најстаријих фотографија из збирке музеја и одржали промоцију неколико књига о Николи Тесли које је представио аутор Милован Матић. Овогодишњи колачар сликар Сава Пољански предао је колачарство Зорану Давидовићу и Дарку Луковићу.

   
           
   
 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА - КОЗНИК - ГРАД ВИТЕЗОВА - 05.06.2010, од 15 до 23 часа
 


Завичајни музеј Жупе из Александровца под покровитељством Министарства културе Републике Србије, СО Александровац и СО Брус по други пут организује манифестацију на средњевековном граду Кознику, ове године под називом ''Козник – град витезова''. После прошлогодишњег изузетног успеха ''Средњевековне гозбе на Кознику'', ове године остајемо у средњем веку, са новом темом. Посетиоци ће бити у прилици да у средњевековном амбијенту, са богатом сценографијом уживају у средњевековној храни, вину, музици и витешким борбама. Ове године смо посебну пажњу посветили најмлађим посетиоцима, који ће моћи да учествују и уче од витезова тајне техника средњевековне борбе. У програму учествују витезови Свибора, глумци Момир Брадић и Весна Павловић у улогама Кнеза Лазара и Кнегиње Милице,хор гимназије ''Свети Трифун'' из Александровца, етно група Руно (Врњачка Бања), етно група Расинке (Брус) и фрулаши из Бруса.ххДетаљније

                                            
 

ПРОМОЦИЈА ''ЖУПСКИ ЗБОРНИК 3''
 


На дан Светог Трифуна, 14. фебруара 2009. у Завичајном музеју Жупе је одржана промоција ''Жупског зборника број 3'', мултидисциплинарног часописа за науку и културу, чији је издавач Завичајни музеј Жупе. На промоцији су говорили проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју из Београда, проф. др Мирољуб Милинчић, продекан Географског факултета у Београду, проф. др Небојша Делетић, Пољопривредни факултет у Приштини, проф. др Милош Марковић, директор Више педагошке школе у Крушевцу и уредници Зборника: мр Драгомир Бонџић, Институт за савремену историју и Иван Брборић, директор Завичајног музеја Жупе. На крају промоције проф. др Момчило Павловић је уручио директору Завичајног музеја Жупе Ивану Брборићу поклон од тридесет наслова, издања Института за савремену историју.

   
                                
                                            
 

27. 01. 2009. - СВЕТИ САВА - СЛАВА ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА ЖУПЕ
ОТВAРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ САВЕ НИКОЛИЋА – ПОЉАНСКОГ
 


У присуству великог броја гостију, након славске молитве, пресечен је славски колач. Директор Завичајног музеја Жупе Иван Брборић се у свом говору захвалио часним оцима, овогодишњем колачару Бојани Чолић и свим присутним гостима и најавио догађаје и планове музеја за текућу годину. Свечаност је увеличао дечији црквени хор под вођством вероучитеља Душице Ћоћић.
Након славског дела прославе отворена је изложба Саве Николића – Пољанског, надалеко познатог жупског ликовног ствараоца, добитника низа награда (''Михаило Пупин'') за своју иновативну ликовну технику микроплазматичког мозаика. Сава Николић – Пољански своје слике слика сламом, а најчешћи мотив су жупске пољане и пејзажи, цркве и споменици културе. Изложбу Саве Николића - Пољанског је отворио књижевник Љубиша Ђидић из Крушевца, а публици се обратио и аутор.
У наставку вечери гости су уживали у славској закусци и разгледању илзожбе.
 

                            
                                            
 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ЈОВАНА АРСИЋА – ЈОВЧЕ
 


Дана 23. 10. 2008. године, у Завичајном музеју Жупе одржана је промоција књиге ''Житије мога деда Јовче'' Јована Арсић – Јовче, добитника награде ''Златна кацига''. О овом биографском роману, првенцу нашег прослављеног афористичара, на промоцији су говорили Миодраг Шароњић, Иван Брборић и аутор, народне песме је певала Зајић Јелена, а одломке читала Сања Црнобрња. Роман говори о животу деде Јована Арсића, проткан мноштвом живописних детаља из живота и времена деда Јочве. Након промоције је уприличена пригодна закуска.
 

                          
                                            
 

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ
 


Завичајни музеј Жупе је обележио своју славу, Светог Саву традиционалним сечењем славског колача и отварањем изложбе фотографија „Свадбе у Жупи у првој половини XX века“. На отварању изложбе су читани интересантни делови из записа с почетка прошлог века кожетинског учитеља Милана Матића под називом „Свадбени обичаји Жупе александровачке“. У другом делу програма многобројним посетиоцима смо презентирали нов сајт  музеја који је урађен уз велику помоћ Регионалне привредне коморе из Крушевца којима се и овом приликом још једанпут захвуљујемо.
Овогодишњи колачар, винар Драгослав Ивановић, предао је колачарство Бојани Чолић.
 

                                            
     
 

У СЕПТЕМБРУ ОТВОРЕНЕ ДВЕ ИЗЛОЖБЕ У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ЖУПЕ
 


За време трајања познате туристичко привредне манифестације „Жупска берба“ (20 – 23.
септембра 2007. године) у Завичајном музеју Жупе отворене
су две изложбе: прва је изложба „Витковачко поље у праисторији“ коју је отворила археолог Гордана Тошић из Краљева, а друга је изложба црквених мозаика Милана Видојевића из Александровца, коју је отворио архимандрит Тихон, игуман студенички.
 

                       

 

 

УХВАЋЕНИ КРАДЉИВЦИ АРХЕОЛОШКОГ БЛАГА
 


У четвртак
, 22. марта на касноантичком локалитету „Градиште“ у селу Љубинци, десетак километара удаљеном од Александровца, припадници ОУП Александровац су са радницима Завичајног музеја Жупе извели акцију хватања крадљиваца археолошког блага са тог локалитета.
Око 1500
h мештани су дојавили да се на локалитету Градиште налазе 4 особе са детекторима који су ту од раног јутра. Радници Завичајног музеја су у пратњи припадника Муп-а кренули ка локалитету. Међутим, осумњичена лица су се већ удаљила са локалитета и могли смо само на лицу места да констатујемо да је на локалитету ископано око педесет мањих рупа што је указивало да је почињена крађа. Дежурна патрола МУП-а се одмах јавила командиру који је позвао свог колегу у Крушевцу како би возило било заустављено. У месту Жабаре код Крушевца патрола саобраћајне полиције је зауставила крадљивце а потом их је преузела патрола из Александровца и спровела у станицу. Код њих је тада пронађена кеса са предметима: копче, фибуле, стреле а накнадним претресом возила испод пресвлаке задњег седишта пронађено је још 15 новчића из периода 4. до 6. века. Већ месецима уназад су на античким и средњевековним локалитетима у Жупи (Пуховац, Козник, Љубинци) примећена лица са детекторима како вршљају и односе драгоцено археолошко богатство Србије. Предмет је прослеђен Заводу за заштиту споменика културе из Краљева који ће против починилаца поднети кривичне пријаве.
 

 

промоција другог броја часописа „Жупски зборник“
 


У свечаној сали СО Александровац у среду, 4. јула 2007. године, са почетком у 18 часова,  одржана је промоција другог броја часописа „Жупски зборник“. У присуству бројних званица о зборнику су говорили: проф др Милош Марковић, мр Драгомир Бонџић, мр Зоран Јовановић и Милосав Мирковић – Буца. Госте је поздравио Иван Брборић а модератор програма била је Оливера Дуњић.  
 

 

           

 

 

 

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ФОТОГРАФИЈА ПРОФ СЛОБОДАНА ЈОВАНОВИЋА
 


У среду, 20. јуна 2007. године у 18 часова у изложбеном простору Завичајног музеја Жупе отварање изложбе фотографија професора Слободана Јовановића под називом „Симулакруми“. Изложба је трајала до 1. јуна.
 

 

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ - СЛАВЕ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА ЖУПЕ
 


Свети Сава – 27. јануар 2007. године, слава и петнаестогодишњица отварања Завичајног музеја Жупе је обележена свечано како и доликује оваквој установи. Уз присуство стотинак званица додељена је Грамата за целокупан животни допринос очувању културно - историјске и духовне баштине Жупе коју музеј додељује по први пут. Част да први прими ово велико признање имао је професор историје Милослав Бонџић, утемељивач и дугогодишњи директор музеја. Потом је садашњи директор музеја Иван Брборић отворио изложбу фотографија новосадског редитеља Горана Вукчевића под називом „Света Гора - оком и душом“. Изложба је продајног карактера а сав приход је намењен обнови манастира Хиландар.
 

 

ДЕШАВАЊА У 2006. ГОДИНИ
 


У сарадњи са Културно просветном заједницом, Домом културе и Народном библиотеком смо учествовали у организацији изложбе поводом Св. Трифуна - 14.фебруара, дана виноградара у Галерији „Стамболић“.
Током јуна и августа 2006. године у организацији музеја одржано је неколико књижевних вечери, промоција књига, изложби и осталих културних садржаја: песничко вече посвећено седамдесетогодишњици смрти шпанског песника Лорке, изложба слика „Симболи“ Снежане Маринковић, вишег кустоса музеја савремене уметности из Београда, потом изложб старих радио апарата која је изазвала велико интересовање посетилаца и остале занимљиве садржаје.

Током манифестације „Жупска берба“ музеј је поред огромне посете имао своју етно кућицу у Винској улици у којој се представио гостима традиционалним српским јелима која се спремају у земљаним посудама. Такође у просторијама музеја је у току „Жупске бербе“ одржана традиционална изложба ручних радова „Кола српских сестара“ која је као и претходних година била изузетно посећена. 

Завичајни музеј Жупе био је суорганизатор (са Културно – просветном заједницом и Народном библиотеком) једне од најзначајнијих културних манифестација у Расинском округу. Реч је о „Глишићевим данима“, која полако добија своје место на мапи културних манифестација Србије.

 
 

         Почетак

 
 

Вести

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

©2007 Zavičajni muzej Župe
web design:
Regionalna privredna komora Kruševac